Raíces y Alas este un colectiv de femei şi bărbaţi care se ocupă de teme legate de Gen, Drepturile Omului, Democraţie şi Viaţă Bună şi care împărtăşesc aceeaşi viziune, misiune şi metodă:

VIZIUNE

MISIUNE

METODĂ

Fiii şi fiicele noastre cresc în aceeaşi măsură cu rădăcini şi cu aripi
Să contribuim la fericirea persoanelor
Să lucrăm împreună pentru a ajunge la miezul lucrurilor, la rădăcina acestora

Raíces y Alas 25 de ani

"De speranţele noastre, de metodele noastre, de angajamentele noastre, de proiectele noastre, de toate acestea, ca şi de planul bătăliilor, se vorbeşte după ce toate au trecut."(José Martí, "La rădăcină")

Creat în Peru, bucurându-se de participarea unor bărbaţi şi femei de diferite naţionalităţi, din Sud şi din Nord, cu traiectorii profesionale complementare, colectivul nostru a împlinit 25 de ani în luna ianuarie a anului 2015.

În momentul de faţă merită să vorbim în public de obiectivele noastre, de angajamentele noastre, de metodele şi de aşteptările noastre.

 

Jorge Basadre, în prezentarea pe care o face cărţii “Istoria Dreptului în Peru”, printre proiecte, angajamente şi aşteptări propune construirea unui Peru – şi a unei lumi, adăugăm noi – "cu rădăcini, dar şi cu aripi".

Străduindu-se pentru aceasta, Colectivul este inspirat de mişcarea femeilor şi de gândurile exprimate de Martí, Basadre sau Saramago:

"oamenii sunt îngeri care s-au născut fără aripi Şi acesta este cel mai frumos lucru, să te naşti fără aripi şi să le faci să crească, Acelaşi lucru l-am făcut cu creierul, şi dacă l-am făcut cu el îl vom face şi cu ele "
(José Saramago, Memorialul mânăstirii)

Pentru ce şi cum lucrează Raíces y Alas

"Omul adevărat caută rădăcinile. Radical nu înseamnă nimic altceva decât a căuta rădăcinile. Nu poate fi numit radical cel ce nu vede lucrurile în profunzimea lor. Nici om, cele ce nu ajută la siguranţa şi fericirea celorlalţi oameni." (José Martí, "La rădăcină")

Aspirăm, precum educatorul şi poetul cubanez care ne-a inspirat în alegerea numelui şi în munca noastră, ca fiii şi fiicele noastre şi generaţiile adulte care au îndrăzneala de a se reinventa, să crească cu rădăcini şi aripi: aceasta este viziunea noastră. Si pentru aceasta, împărtăşim misiunea omenească de a ajuta la fericirea oamenilor şi adoptăm o metodă pentru a putea pătrunde până la rădăcini şi pentru a putea a vedea lucrurile în toată profunzimea lor: lucrăm împreună, femei şi bărbaţi, în echipe multidisciplinare.

În misiunea noastră de a ajuta, ne confruntăm cu un obstacol capital pentru fericirea persoanelor: sistemul de discriminare şi exploatare sex-gen. Acest sistem încalcă drepturile omului, perverteşte relaţiile democratice, subminează libertatea, egalitatea şi fraternitatea, zdruncinând în mod lent posibilităţile unei vieţi bune. Colectivul nostru este format din femei şi bărbaţi care lucrează la eradicarea acestui sistem şi în favoarea realizării binelui împotriva căruia acesta atentează. Astfel, explicăm truda noastră în numele colectivului:

Rădăcini şi Aripi, Colectiv care se ocupă de teme legate de Gen, Drepturile Omului, Democraţie şi Viaţă Bună

Rădăcini şi Aripi este legat de mişcarea femeilor, ca şi poeţii şi sociologii care pătrund dincolo de aparenţe, recunoscând contribuţia radicală a acestei mişcări:

"Femei, noi suntem într-adevăr mielul care va elimina păcatul din lume, în ziua în care acest lucru va fi înţeles va fi necesar să luăm totul de la început "(José Saramago, Memorialul mânăstirii)

Noi, femeile şi bărbaţii care am creat şi care facem parte din Raíces y Alas am înţeles, ca şi sociologul Alain Touraine, că feminismul autentic reprezintă "un movimiento de liberación no de las mujeres, sino de los humanos por las mujeres". Noi, bărbaţii care facem parte din colectiv ne-am dat seama că nu putem fi radicali, profund umani, fără a fi şi feminişti din tot sufletul. Şi am constatat deplina actualitate a acestei recunoaşteri a faptelor exprimată cu treizeci şi trei de ani în urmă:

Datorită mişcării femeilor, noi, bărbaţii, am căpătat anumite drepturi la sentimente, la relaţiile cu copiii, etc. Iar ceea ce iniţial a fost o apărare culturală se poate transforma într-o luptă propriu-zisă împotriva acestei lumi de directori, sub-directori şi angajaţi, împotriva acestei vieţi căreia nu i se cere în cele din urmă decât să servească scopului de a ‘face maşinăria să meargă’ (A. Touraine, en Le Nouvel Observateur 8/1/78)

O trăsătură de identitate pe care o are Raíces y Alas, în metodologia sa practică şi în statutul său ca asociaţie, este componenţa mixtă şi munca dintre bărbaţi şi femei pentru a face faţă sistemului sex-gen şi tuturor discriminărilor, prejudiciilor şi dezavantajelor produse în rândul persoanelor şi în relaţiile între acestea.